Cüce firavun fareleri (Helogale parvula)

Cüce firavun farelerinin rengi değişen ancak genellikle kahverengiden siyaha kadar benekli olan pürüzsüz, parlak bir kürkü vardır. Kuyrukları ve alt bacakları tipik olarak daha koyudur ve alt kısımları biraz daha soluktur.

18 ila 26 cm vücut uzunluğuna ve 12 ila 20 cm kuyruk uzunluğunda kuyrukları vardır. Erkekler yaklaşık 326 gram ağırlığındadır ve dişiler biraz daha küçüktür.

Cüce firavun fareleri Somali ve Etiyopya’dan doğu Güney Afrika ve Namibya’ya kadar görülebilmektedir. Savana, ormanlık alanlar, çalılıklar ve dağ çalılıklarında yaşarlar. Yükseklik aralığı deniz seviyesinden 1,800 metre kadar değişir. Termit tepeleri, kaya yarıkları, çalılıklar veya dağınık çalılar gibi odunsu bitki örtüsü içeren bölgeleri tercih ederler.

Firavun fareleri, gece barınağı olarak kullanılan termit tepeciklerinin yakınındaki dik nesneleri işaretlemek için anal ve tükürük bezi salgılarını kullanır.

Cüce firavun fareleri (Helogale parvula)

Cüce firavun fareleri, örümcekler, akrepler, küçük omurgalılar, yumurtalar ve meyveler de yemelerine rağmen, çoğunlukla böcekler ve çekirgeler de dahil olmak üzere böcekleri yerler. Günlerinin çoğunu çalılar, yapraklar ve kayalar arasında yiyecek arayarak geçirirler. Gruplar halinde beslenirler, ancak her birey kendi yemeğini yakalar. Kafalarını ısırarak avlarını öldürürler. Cüce firavun fareleri sudan bağımsızdır ancak su bulunduğunda su içerler.

Cüce firavun farelerinin ortalama sürüsü yaklaşık 12 bireyden oluşmaktadır, ancak bu sayı 32’ye kadar çıkabilir. Bölgeler, kurak alanlara kıyasla daha yağışlı alanlarda daha küçüktür ve sürünün nesillerine aktarılır. Firavun fareleri anasoyludur ve bir sürüdeki en yüksek rütbeli firavun faresi tipik olarak daha yaşlı, baskın bir dişidir. İkinci sıradaki hayvan, baskın dişinin eşidir ve tek eşli çift, gruptaki tek yetiştiricidir.

Herhangi bir yaş sınıfında, dişiler erkek bireyler üzerinde baskındır. Alt yetişkinler ve göçmenler gençleri temizler, taşır, besler ve sırayla bebek bakıcılığı yapar. Bazen, alfa dışındaki dişiler gençleri emzirir. Bu sınırlı üreme potansiyeline rağmen, olgunlaşan genç firavun fareleri gruptan ayrılıyor gibi görünmüyor ve sadece dişi öldüğünde grup bölünüyor. Bunun nedeni, mevcut habitatın genellikle dolu olması ve yeni bir alan bulma fırsatların olmaması olabilir.

Cüce firavun fareleri (Helogale parvula)

Firavun faresi komşular arasındaki ilişkiler düşmancadır ve daha büyük gruplar karşılaştıklarında daha küçük grupları yerinden etme eğilimindedir. Çatışmalar genellikle komşu sürülerin aynı termit yığınlarını ilk gelene ilk hizmet esasına göre kullandığı bir bölge sınırında meydana gelir.

Doğumlar esas olarak Kasım’dan Mayıs’a kadar olan yağışlı mevsimde meydana gelir ve alfa dişi genellikle yılda üç kez doğurur. Gebelik 49 ila 56 gün sürer ve ortalama yavrulama dört firavun faresidir. 45 gün boyunca genç firavun fareleri ve tamamen sütten kesilmeden önce katı yiyecekler yemeye başlayabilir. Gençler, yaklaşık 6 aylıkken grupla birlikte yemek yemeye başlar. Tam cinsel olgunluğa yaklaşık 3 yaşına kadar ulaşılmaz.

Cüce firavun fareleri gündüzcüldür ve her günü yuvalarında güneşlenerek ve sürüyle sosyalleşerek başlar ve bitirirler.

Cüce firavun fareleri 18 yaşına ulaşabilir. Başlıca yırtıcıları büyük gri firavun fareleri, yırtıcı kuşlar, yılanlar, marabu leylekleri, çakallar ve monitör kertenkeleleridir.

Kaynaklar:

https://nationalzoo.si.edu/animals/dwarf-mongoose

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: