Büyük flamingo (Phoenicopterus roseus)

Fiziksel Özellikler

Büyük flamingolar 1,9 kg ile 3 kg arasında vücut ağırlığına sahiptir. Boy uzunluğu ayaklardan baş kısmına kadar 80 ile 150 cm arasında değişmektedir. Kanat açıklığı 140 ile 170 cm arasındadır.

Tür Biyocoğrafyası

Büyük flamingo; Türkiye, İran, Dubai, Umman ve Afganistan da dahil olmak üzere orta doğuda büyük flamingolar bulunmaktadır. Güney ve güneybatı Asya’da da yaygındırlar. Ayrıca büyük flamingolar Batı Afrika, Güney Amerika, İtalya, Yunanistan ve Fransa gibi Avrupa’nın çeşitli yerlerinde daha düşük yoğunluklarda bulunabilirler.

Büyük flamingo (Phoenicopterus roseus)
Fotoğraf: Yves Geay
Beslenme Alışkanlıkları

Büyük flamingoların, beslenmeyi diğer birçok türden farklı kılan benzersiz bir gagası vardır. Yemi filtrelemelerine yardımcı olan sığ bir omurgaya sahipler. Ayrıca, gagada filtreleme ve pompalama sistemine sahipler, bu da onu en gelişmiş kuş filtre besleyicisi yapar. Flamingoların şekli nedeniyle, uzun boyunlarını ve gagalarını kullanarak suyun dibindeki çamuru kazmak için kafaları suda baş aşağı olacak şekilde eğerler. Avlarını çamurdan süzdükleri için, algler, diatomlar, kabuklular, böcek larvaları ve yumuşakçalar gibi orada yaygın olarak bulunan organizmaları tüketmeye eğilimlidirler. Tükettikleri algler tüylerindeki pembe tonlarını korumalarına yardımcı olur. Diyetleri ayrıca bulundukları yere bağlı olarak tuzlu su karidesi (Artemia selina), chironomid larvaları veya “göl sinekleri” (Chironomidae) ve pirinç (Oryza sativa) içermektedir. Esaret altında tutulduğunda, renklerini değiştirmek için diyetlerinde yeterli karotenoid olmaması da dahil olmak üzere birçok sorun ortaya çıkar. Ayrıca, tutsak flamingoların beslenmesi ayak lezyonlarına katkıda bulunabilir.

Üreme Bilgisi

Büyük flamingolar çok eşlidir, yani yıllar içerisinde eş değiştirebilirler. Aynı zamanda işbirlikçi yetiştiriciler olarak kabul edilirler, çünkü yumurtadan çıktıktan sonraki ilk günlerden sonra, çok sayıda yavrunun üremeyen yetişkin büyük flamingolar tarafından izlendiği bir kreşte yeni yavrular yetiştirilmektedir.

Büyük flamingolar büyük sürüler halinde seyahat eder, yaklaşık olarak aynı zamanda çiftleşir ve bu da spesifik olmayan bir üreme mevsimi ile sonuçlanır. Bir çift flamingo, bir adada veya bir gölün kıyı şeridinde, genellikle çamur ve diğer malzemelerden yapılmış yuva inşa ederler. Çamur höyüğü güneşte sertleşir ve tek bir yumurta için içbükey bir merkeze sahiptir. Yumurtanın kuluçka süresi 27 ila 31 gündür. Hem erkek hem de dişi sırayla yumurtayı kuluçkaya yatırır. Yumurtadan çıktıktan sonra, tüy dökme süresi 65 ila 90 gün arasında değişmektedir. Büyük flamingolar 5-6 yaşına kadar cinsel olgunluğa erişemezler. Büyük flamingolar yılda bir kereden fazla üremezler.

Yumurtayı bıraktıktan sonra, hem erkek hem de dişi büyük flamingolar sırayla yumurtayı kuluçkaya yatırmaktadır. Biri kuluçkadayken, diğeri yiyecek arar. Yetersiz kaynaklara sahip bir yerde yuvalama başlarsa, ebeveynler yumurtayı terk eder ve yeniden yuva yaparlar. Kaynaklar yeterliyse, yavru 27 ila 31 gün arasında yumurtadan çıkar. Yumurtadan çıktıktan sonra, genç kuşlar her iki ebeveyn tarafından “süt” ile beslenir. Yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra, civciv diğer büyük flamingolarla birlikte bir kreşe yerleştirilir ve üremeyen çeşitli büyük flamingolar tarafından izlenir. 65 ila 90 günlük yavrulama döneminden sonra, genç flamingo gagası yetişkinin gagasının kavisli şekline dönüşür, böylece yiyecek için ebeveynlerine güvenmek yerine alttan kendileri beslenebilirler.

Büyük flamingo (Phoenicopterus roseus)
Fotoğraf: Xavier Grané Feliu
Yaşam Süresi

Birkaç yırtıcı hayvanla, daha büyük flamingoların esaret altında ve vahşi doğada ortalama 20 ila 30 yıl yaşadığı bilinmektedir. Üst limitler vahşi doğada 50 yıl, esaret altında ise 60 yıldır. Bir hayvanat bahçesinde en uzun yaşayan bireyin 84 yıl yaşadığı bildirildi.

Davranış Özellikleri

Büyük flamingolar son derece sosyaldir. Binlerce kişilik gruplar halinde seyahat ederler ve işitsel ve görsel ipuçlarını kullanarak iletişim kurarlar. Özellikle çiftleşme mevsimi boyunca sürünün tamamını beslemek ve yeterli kaynaklara sahip alanlar aramak için sürekli seyahat ederler. Büyük flamingolar yavrularını kreş benzeri bir oluşumla bir arada tutarlar. Kreşleri denetleyen yetişkinler, o kreşte yavruları yoksa, yavrulara karşı düşmanca davranma eğilimindedir. Ancak kreşte yavruları varsa diğer yavrulara düşmanlık etmezler. Sürüde belirli bir sosyal yapıya dair hiçbir kanıt yoktur. Alttan besleyici olduğu için, daha büyük flamingolar düşük su seviyelerine güvenir ve beslenme için uygun durumları bulmak için yeni yerlere taşınırlar. Bu flamingolar zaman zaman Sahra altı Afrika’da daha küçük flamingolarla (Phoeniconaias minör) hareket ederler.

Büyük flamingo (Phoenicopterus roseus)
Fotoğraf: Moschos Goutzioudis
Koruma Statüsü

IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesine göre, büyük flamingolar “en az endişe verici” olarak kategorize edilmiştir. Bu duruma rağmen, nüfus kirliliğin etkilerinden muzdariptir. Örneğin, maden sularında soda külü beliriyor ve flamingoların bacaklarının etrafında soda (tuz) külü birikmesine neden olamktadır. Bu, flamingonun hareket edememesine neden olur, bu da sonunda açlıkla sonuçlanır veya yırtıcılar için bir hedef haline gelir. Kurşun parçalarını yutmaktan kaynaklanan kurşun zehirlenmesi, ek ağır metaller diğer ölüm nedenleri arasında gelmektedir.

Yaşam Aralığı

Büyük flamingoların yuvaları yoktur, bunun yerine yıl boyunca geniş bir aralıkta göçebedirler.

Ekosistemdeki Rolü

Büyük flamingolar, Colpocephalum heterosoma, Triniton femoratum, Anaticola phoenocopteri ve Anatoecus pygaaspis gibi çeşitli çiğneme biti türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, büyük flamingoların bir alt türü olan Avrasya flamingoları, en az üç tüy biti türü, Colpocephalum heterosoma, Colpocephalum salimalii ve Colpocephalum rosei’yi bünyesinde barındırabilmektedir.

İnsanlarla Etkileşimi

Büyük flamingolar bazen Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki pazarlarda avlanıp satılabilmektedir. Orta Doğu’da daha büyük flamingoların yumurtaları satmak üzere toplanmaktadır.
Büyük flamingolar bazen pirinç tarlalarına zarar vermektedir.

Kaynaklar:

https://animaldiversity.org/accounts/Phoenicopterus_roseus/

https://www.flickr.com/photos/pietromonteleone2009/38798667310/

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: