Leopar foku (Hydrurga leptonyx)

Fiziksel Özellikler

Leopar fokları Antartika’da bulunan foklar arasındaki en büyük fok türüdür. Erkek bireyler 3 metre uzunlupa ulaşabilirken dişi bireyler 3.8 metre kadar büyüyebilirler. Bu boyut farkı vücut kütlelerine de yansımıştır. Erkek bireyler 300 olabilirken dişi bireyler 500 kg’a kadar çıkabilmektedir. Yani bireyler arasında cinsel dimorfizm vardır. Leopar foklarının genel vücut şekli ince ve uzundur, bu da onların suda oldukça çevik olmasını sağlamaktadır. Leopar foklarının burnu büyük ve uzundur bu da avı yakalamasına fayda sağlamaktadır.

Biyocoğrafik Bölge

Leopar fokları (Hydrurga leptonyx) ağırlıklı olarak Antartika buzulunun dairesel bölgesinde bulunmatadır. Yıl boyunca yakındaki subantarktik adalarda da buz yığınlarının hemen ötesinde küçük sayılarda bulunabilirler.

Yaşam Alanları

Leopar foklarının çoğunluklar Antartika’nın buzullarında ve bu buzulların çevresinde görülmektedir. Ancak buz tabakası yetersiz olursa subantarktika adalarında da görülebilir. Bu fok türleri suda buzda olduğundan çok daha çeviktir ve zamanlarının çoğunu su içerisinde geçirirler.

Davranış Özellikleri

Leopar fokları çiftleşme ve emzirme dönemleri dışında yalnız yaşayan bir türdür. Çiftleşme mevsimi yaklaştıkça, buz kütlelerinin üzerindeki ve etrafındaki fokların yoğunluğu artış gösterir. Buzdaki yoğunluk, yavrular doğduğunda da artar, çünkü annelerde yavru bakımı vardır bundan dolayı yavruları emzirme davranışı gösterirler. Bu gibi durumların dışında leopar fokları genel olarak suda yaşamaktadır.

Üreme Bilgisi

Leopar foklarının çiftleşme sistemleri hakkında çok az şey bilinmektedir. Bunun nedeni ise incelenmesi oldukça zor ortamlarda yaşamlarını sürdürmeleridir. Edinilen bilgilerin çoğu tutsak bireylerden elde edilmiştir. Ancak üreme mevsimi boyunca erkek bireylerin oldukça sesli hale geldiği bilinmektedir. Bundan dolayı seslerin çiftleşmede rol oynadığı düşünülmektedir. Çiftleşme tutsak bireylerde suda gerçekleşir ve vahşi doğada da buna benzer bir davranışın olduğu tahmin ediliyor.

Leopar fok yavrularını doğumu genellikle Ekim sonu ile Kasım ayları arasında gerçekleşir ve yeni doğan yavrular ortalama 120 cm uzunluğundadır. Sonraki 4 hafta boyunca anne yavrularını emzirmektedir. Yavru bireyler Aralık ve Ocak aylarının başlarında sütten kesilmektedir.

Leopar fokları kısa bir çiftleşme döneminin dışında yalnız bir yaşam sürer, bu nedenle erkek ve dişi bireyleri çiftleşme etkileşimlerini açıklayan çok az bilgi mevcuttur.

Yavrular doğduktan sonra sorumluluk yalnızca anne bireydedir. Yavruların sütten kesildiği 4. haftadan sonra anne birey kısa süre içerisinde tekrar çiftleşmeye başlamaktadır. Sütten kesilen leopar foku yavrularının gelişimi hakkında bir şey bilinmemektedir. Bununla birlikte subantarktik adalarda nispeden büyük sayılarda yavru leopar fokları gözlemlenmiştir.

Leopar foku (Hydrurga leptonyx)
Fotoğraf: Gregory Smith
Beslenme Alışkanlıkları

Leopar foklarının birincil besin kaynağı krillerdir. Bunun dışında ise penguenler, genç yengeç fokları ve kalamarlarla beslenen süper avcılardırç

Yaşam Süresi

Leopar foklarının yaşam süreleri hakkında çok az bilgi bulunmakla birlikte vahşi doğada 30 yıla kadar yaşayabildiklerine dair kayıtlar mevcuttur. Ancak ortalama olarak 26 yıl yaşadıkları tahmin edilmektedir.

Ev Aralığı

Leopar foklarının ev aralığı, çiftleşme nedeniyle genellikle kütle buzla sınırlıdır. Yıl boyunca, yakındaki subantarktik adalarda da orta derecede düşük sayılarda bulunurlar. Ancak bu, fok göçü döneminde kış aylarında büyük ölçüde artış göstermektedir.

Koruma Statüsü

Leopar fokları Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından “Asgari endişe altındaki türler” kategorisinde listelenmektedir.

Ekosistemdeki Rolü

Süper yırtıcılar olarak bilinen leopar fokları büyük hayvanların beslenmelerinde önemli bir ekolojik rol oynamaktadır.

İnsanlarla Etkileşimi

İnsanlar ve leopar fokları arasında çok az etkileşim vardır, bu etkileşim de bilimsel araştırma ve eğitim için kullanılmaktadır.

Leopar foklarının insanlar üzerinde hiçbir olumsuz ekonomik etkisi gözlemlenmemiştir.

Kaynaklar:

https://www.iucnredlist.org/species/10340/45226422

https://animaldiversity.org/accounts/Hydrurga_leptonyx/

https://www.inaturalist.org/taxa/41724-Hydrurga-leptonyx/browse_photos

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: