Pars (Panthera pardus)

Panthera pardus, pars, leopar ya da panter olarak adlandırılmaktadır. Parslar boyut ve desen bakımından büyük farklılıklar göstermektedir. Ortalama vücut ağırlıkları 50 ila 90 kg, kuyruk hariç ortalama uzunlukları 90 cm, omuz yüksekliği ise 60 ila 70 cm arasındadır. Leoparların vücudunda çok miktarda koyu lekeler bulunmaktadır. Suya kolayca girebilirler ve iyi birer yüzücüdürler.

Leopar, çalılık ve ormanlık alanlarda yalnız yaşayan hayvanlardır. Genellikle gece avlanırlar ve ağaçlara tırmanma konusunda da son derece yeteneklidirler. Öldürdükleri hayvanları ağaca çıkartarak orada beslenebilir veya daha sonra beslenmek için depolayabilirler. Küçük kemirgenlerden su böceklerine kadar birçok farklı hayvanla beslenselerde genellikle antilopları ve geyikleri avlarlar ayrıca köpekleri ve babunları da avladıkları bilinmektedir.

Pars (Panthera pardus)
Kaynak: Britannica

Kesin bir üreme mevsimi yoktur; dişi yaklaşık üç aylık bir gebelik döneminden sonra iki ila dört arasında, genellikle üç yavru dünyaya getirmektedir. Leoparın üreme dönemlerine girdiklerinde sesleri değişir ve bir dizi şiddetli öksürük, boğazdan gelen hırıltılar ve derin mırıltı sesleri çıkarmaktadır.

Vücut renginin yanı sıra lekelerin de siyah olduğu siyah bir form, yaygın olarak kara panter olarak bilinir; Asya’da, leoparın diğer bölgelerine göre daha yaygındır. Barbary, Güney Arap, Anadolu, Amur ve Sina leoparları olarak bilinen ırklar nesli tükenmekte olan leoparlar olarak listelenmiştir.

Aslan, kaplan ve jaguar da Panthera cinsine aittir. Kar leoparı, leopar kedisi ve bulutlu leopar, leopar olarak adlandırılmasına rağmen, farklı cinslere aittir.

1750’de Parsın Coğrafi Dağılımı
Kaynak: Britannica

1750 yıllarında leopar, Sahra’nın güneyinde neredeyse tüm Afrika’da, kuzey ve kuzeydoğu Afrika’nın bazı kısımlarında da bir takım popülasyonlar vardı. Afrika’nın dışında ise Asya’da, Orta Asya ve Hindistan’dan, Çin ve Mançurya’ya kadar birçok bölgede yaşamlarını sürdürmekteydi. Leoparlar, 2019 yılına kadar bu dağılımının yaklaşık yüzde 75’ini kaybettiler. Bununla birlikte, Orta Asya, Hindistan, Güneydoğu Asya, Türkiye, Doğu Çin ve Mançurya ve Kore yarımadasına dağılmış küçük alanlar ile Sahra altı Afrika, İran ve Himalayalar boyunca birkaç büyük alanda hala yaşamlarını sürdürmektedir. Ek olarak Atlas Dağları’nda da küçük de olsa yaşam alanları mevcuttur.

Parsın Coğrafik Dağılımı
Kaynak: İucnredlist

Leoparların, avlanma ve habitat kaybından dolayı yaşam alanları bazı bölgelerde azalmaktadır. Bundan dolayı, leoparlar IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesinde “tehdit altında” olarak listelenmiştir. Leoparlar, küçük habitat rahatsızlıklarına karşı bir miktar direnç gösteriyor gibi görünmektedir ve insanlara nispeten toleranslıdır. Şu anda, leoparlar Batı Asya’da yaşam alanlarının çoğunda korunmaktadır; ancak, bu alanlardaki popülasyonlar, istikrarlı büyümeyi sürdürmek için çok küçüktür. Afrika’da habitat rezervlerinde ve milli parklara ait koruma alanlarında bulunsalar da, leoparların çoğu bu koruma alanların dışında yaşamaktadır. Leoparlar “büyük kediler” arasında en kalabalık olmasına rağmen, 9 alttürden 5’i nesli tükenmekte olan veya kritik derecede tehlike altında olarak listelenmiştir.

Pars (Panthera pardus)
Kaynak: Britannica

Doğal avlanma alanlarındaki av hayvanları sayısındaki azalma sonucunda leoparların çiftlik hayvanlarını avladıkları bilinmektedir.

Kaynaklar:

https://www.britannica.com/animal/leopard

https://animaldiversity.org/accounts/Panthera_pardus/

https://www.shadowsofafrica.com/leopard-panthera-pardus

https://www.iucnredlist.org/species/15954/163991139

https://www.ecologyasia.com/verts/mammals/leopard.htm

2 thoughts on “Pars (Panthera pardus)

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: